Om migFOLKBILDNING ÄR MIN MELODI. Med en grund som fil dr i musikvetenskap och verksam inom folkbildning och populärvetenskap kallar jag mig för AKADEMISK VILDE.

Jag föreläser och skriver om musik och kulturhistoria, framförallt om svensk nöjeshistoria, visor och revy men också klassisk musik och andra länders vistraditioner, som fransk chanson och tango.

Jag vill visa på musikhistoriens stora linjer och berätta om samhället och idealen som formade musiken, men också lyfta fram de subtila detaljerna inom viktiga konstnärskap som Evert Taubes, Povel Ramels och Hasse och Tages. Humor och glädje tar jag på allvar.

Jag vill väcka tankar och nyfikenhet när jag skriver och föreläser. Alla mina föredrag innehåller mycket musik, bilder och  pedagogiska texter för att engagera flera sinnen. (Här kan du läsa om aktuella föredrag och artiklar)

Jag har skrivit två böcker om Povel Ramel och en  ABC-bok för vuxna: Om natten i ett vaket nunnekloster, med egna illustrationer. Jag har också skrivit många kulturhistoriska artiklar i böcker, tidskrifter och Nationalencyklopedin.

Jag driver det lilla bokförlaget Sköna konster förlag.

Medlem i Sveriges Författarförbund.  

På Sköna konster blogg reflekterar jag över kulturen i vår egen tid och i förfluten tid, i små betraktelser och i större analyser. Mellan 2010 och 2012 bodde jag i Bryssel. Många av mina reflektioner om Belgien är samlade på: Mitt Belgien - en uppslagsblogg från A till Ö

Johanna Broman Åkesson
Kommentarer